Hogyan zajlik a horkolás gátló műtét?

A horkolás nemcsak egy zavaró tényező lehet mindennapjainkban. Bizonyos esetekben műtét válhat szükségessé, a horkolást megszüntetendő, illetve az egészséget megóvó céllal, ha alvási apnoéról van szó. De hogyan zajlik egy horkolást gátló operáció?

Sajnos, a horkolás az emberek csaknem felét érinti. Van, akinél enyhébb és kevésbé zavaró, másnál azonban komolyan befolyásolja a minőségi pihenést. Utóbbi esetekben mindenképpen fontos lehet a műtét.

Dr. Tóth Eszter fül-orr-gégész szakorvos szerint a primer, azaz jóindulatú horkolás esetén a beavatkozás célja főként az, hogy csökkentsék a horkolási hangot. Amennyiben azonban a horkolás kóros, vagyis alvási apnoé váltja ki, nem csupán a hang mérsékelését kell elérni, hanem a kóros elzáródás mértékét is csökkenteni kell.

Mikor kerül sor egy horkolás gátló műtétre?

A beteggel egyeztetni kell arról, hogy a beavatkozás immár szükségessé vált. Dr. Tóth Eszter elmondta, mely esetekben fontos a műtét elvégzése:

  • amennyiben jóindulatú horkolásról van szó, vagy a páciens alvási apnoéban szenved
  • ha a beteg nem tudta megszokni a légsínterápiát, melyet az apnoé ellen alkalmaznak, de valamiféle alternatív megoldást találni kell az életminőség javítására
  • ha a légsínterápia hatékonyságát a műtéttel javítani lehet.

Hogyan kell felkészülni egy horkolás gátló műtétre?

Először is fontos tudni, mi történik a beavatkozás során. A műtétre csak teljes kivizsgálás után kerülhet sor. Ennek feltétele a műszeres alvásvizsgálat, valamint alvás közben történő endoszkópiás vizsgálat és fül-orr- gégészeti konzultáció.

Az operációt előzetes időpont egyeztetés után végzik el. A műtéti előkészítés részeként konzultáció során megbeszélik a pácienssel a műtét menetét, annak várható szövődményeit, sikerességét.

Rádiófrekvenciás kezelés esetén a lágyszájpad műtét során annak szövetét több helyen kezelik rádiófrekvenciás tűvel, a nyálkahártya sértése nélkül. Ha a lágyszájpad túl laza, függönyszerűen lecsüngő nyálkahártya és nyelvcsapfelesleg látható, ezeket szintén kivágják a tűvel.

Bizonyos esetekben ezzel egyidőben a megnagyobbodott nyelvgyöki szöveten is végeznek több helyen rádiófrekvenciás kezelést: a nyelvgyök középvonali tömeges részébe szúrva a tűt, csökkentik annak méretét.

Alsó kagyló redukció is megoldható rádiófrekvenciás tűvel, ha az orrdugulást a kórosan megnagyobbodott orrkagylók okozzák – orrcseppfüggőség, allergia esetén például. Ezzel az új eljárással az orrkagyló mérete anélkül csökkenthető, hogy a nyálkahártyán bármiféle sebzést ejtenének. Így csak minimális pörkösödéssel kell számolni, ellenben a korábbi, lézeres vagy komplett sebészi eltávolításos műtétekkel.

Dr. Tóth Eszter fül-orr-gégész elmondta: a legtöbb műtétet altatásban, egynapos sebészeti ellátás keretében végezik, melyet követően a beteg akár aznap hazamehet. Szelektált esetekben ambulanter, helyi érzéstelenítésben is elvégezhetők a rádiófrekvenciás beavatkozások.

Figyelmébe ajánljuk még: Dr. Tóth Eszter fül-orr-gégész által végzett vizsgálatok, kezelések

Mi a teendő a horkolás gátló műtét után?

Legfontosabb tudnivaló a kímélő étrend. Kerülni kell a fűszeres, csípős ételeket, szénsavas-alkoholos italokat. Rádiófrekvenciás, de kifejezetten lézeres műtétek után előnyös lehet az első este fogyasztott jeges ital, esetleg fagylalt. Egy hétig javasolt kerülni a komolyabb fizikai munkát. Napi szájfertőtlenítéssel – például Curasept, Octenisept alkalmazásával – a felülfertőződés megelőzhető.

Fájdalomcsillapítás céljából elegendő a nem szteroidos fájdalomcsillapítók használata, mint amilyen a Cataflam, Ibuprofen, Algoflex. Lázas állapot esetén mihamarabbi konzultáció és antibiotikus terápia ajánlott.

Orvosi kontrollon a horkolás gátló műtét utáni 7. és 21. nap körül szükséges megjelenni – tette hozzá dr. Tóth Eszter.

Jelentkezzen online

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter