Ki hinné, mi állhat még a fejfájás hátterében?

Normális esetben, ha kipihentük magunkat, nem vagyunk frontérzékenyek és semmi egyéb oka nincs a fejfájásnak, nem kellene tapasztalnunk, hogy az alvást követően fáj a fejünk. Ha ébredés után mégis hasogat, érdemes utánanéznünk, nincs-e alvászavarunk.

A fejfájás könnyen tönkreteheti egész napunkat. Különösen, ha már kora reggel kezdetét veszi. Vannak esetek, amikor tisztában vagyunk fejfájásunk okával – nem aludtunk eleget, rosszul reagálunk a frontátvonulásra vagy szórakoztunk éjjel.

Ám amennyiben időben lefeküdtünk, sőt át is aludtuk az éjszakát, az egymás után több alkalommal előforduló fejfájást nem tudhatjuk be a fenti dolgoknak.

A panaszt nem hagyhatjuk azonban szó nélkül. Ha hasogat a fejünk, mindennapi teendőink elvégzése komoly erőfeszítést jelent. Érdemes utánanézni, milyen ok húzódhat meg a fejfájás hátterében, ha úgy érezzük, eleget pihentünk, mégis fáj a fejünk. Sőt, a tarkónk is izzad.

Kevesen tudják, hogy az egyik leggyakoribb alvászavar is jelzi fejfájással a jelenlétét. Az alvási apnoé szindróma jellegzetessége a fáradtság mellett a fejfájás és az izzadó tarkó. Oka pedig az, hogy a viszonylag sűrűn előforduló betegség oxigénhiányos állapottal jár együtt.

De mi is az alvási apnoé, melyről a fejfájás is árulkodik?

A szindrómában szenvedő beteg éjszaka akár 40-50-szer is felébredhet légzéskimaradásai miatt, de nem tud róla. Gyakori, hogy hangosan horkol. Alvás közben a felső légutak részlegesen vagy teljesen elzáródnak, s a páciens akár 10 másodpercig sem vesz levegőt. Amikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, a légzése újraindul, s horkant egyet. A dolog egy éjszaka leforgása alatt súlyos esetben százszor is megismétlődhet, s érthető módon kimeríti a beteget – aki másnap nem érti, miért olyan fáradt.

Az alvási apnoét nem szabad félvállról venni. Eredménye nemcsak kimerültség – az ember ingerlékeny, feledékeny, szorongó lehet a hatására, teljesítménye minden szempontból romlik, letargia kínozhatja. Éjjel gyakran kell vécére mennie, gyomorsava visszacsorog a nyelőcsőbe, ébredés után száraz a szája. Bármikor képes napközben aludni.

Ha valaki gyanakszik rá, hogy alvási apnoéval küzd, fontos megvizsgáltatnia magát. Ez az alvászavar éjjel akár stroke-ot vagy szívinfarktust is kiválthat. Eredménye lehet cukorbetegség és magas vérnyomás – elsősorban keringési kockázatokkal jár.

Egy szakképzett alvásspecialista segít az alvászavar felismerésében. Az alváscentrumban kezelést is ajánlanak a problémára – mely az alvási apnoé esetében ún. légsínterápia. A CPAP eszköz a légutakat nagyobbra nyitja, akár egy lélegeztető készülék. Így a garatizom nem záródik el alvás közben.

Várjuk a SomnoCenter Alvászavar Központban!

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter