Ki hinné, mi állhat még a fejfájás hátterében?

Normális esetben, ha kipihentük magunkat, nem vagyunk frontérzékenyek és semmi egyéb oka nincs a fejfájásnak, nem kellene tapasztalnunk, hogy az alvást követően fáj a fejünk. Ha ébredés után mégis hasogat, érdemes utánanéznünk, nincs-e alvászavarunk.

A fejfájás könnyen tönkreteheti egész napunkat. Különösen, ha már kora reggel kezdetét veszi. Vannak esetek, amikor tisztában vagyunk fejfájásunk okával – nem aludtunk eleget, rosszul reagálunk a frontátvonulásra vagy szórakoztunk éjjel.

Ám amennyiben időben lefeküdtünk, sőt át is aludtuk az éjszakát, az egymás után több alkalommal előforduló fejfájást nem tudhatjuk be a fenti dolgoknak.

A panaszt nem hagyhatjuk azonban szó nélkül. Ha hasogat a fejünk, mindennapi teendőink elvégzése komoly erőfeszítést jelent. Érdemes utánanézni, milyen ok húzódhat meg a fejfájás hátterében, ha úgy érezzük, eleget pihentünk, mégis fáj a fejünk. Sőt, a tarkónk is izzad.

Kevesen tudják, hogy az egyik leggyakoribb alvászavar is jelzi fejfájással a jelenlétét. Az alvási apnoé szindróma jellegzetessége a fáradtság mellett a fejfájás és az izzadó tarkó. Oka pedig az, hogy a viszonylag sűrűn előforduló betegség oxigénhiányos állapottal jár együtt.

De mi is az alvási apnoé, melyről a fejfájás is árulkodik?

A szindrómában szenvedő beteg éjszaka akár 40-50-szer is felébredhet légzéskimaradásai miatt, de nem tud róla. Gyakori, hogy hangosan horkol. Alvás közben a felső légutak részlegesen vagy teljesen elzáródnak, s a páciens akár 10 másodpercig sem vesz levegőt. Amikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, a légzése újraindul, s horkant egyet. A dolog egy éjszaka leforgása alatt súlyos esetben százszor is megismétlődhet, s érthető módon kimeríti a beteget – aki másnap nem érti, miért olyan fáradt.

Az alvási apnoét nem szabad félvállról venni. Eredménye nemcsak kimerültség – az ember ingerlékeny, feledékeny, szorongó lehet a hatására, teljesítménye minden szempontból romlik, letargia kínozhatja. Éjjel gyakran kell vécére mennie, gyomorsava visszacsorog a nyelőcsőbe, ébredés után száraz a szája. Bármikor képes napközben aludni.

Ha valaki gyanakszik rá, hogy alvási apnoéval küzd, fontos megvizsgáltatnia magát. Ez az alvászavar éjjel akár stroke-ot vagy szívinfarktust is kiválthat. Eredménye lehet cukorbetegség és magas vérnyomás – elsősorban keringési kockázatokkal jár.

Egy szakképzett alvásspecialista segít az alvászavar felismerésében. Az alváscentrumban kezelést is ajánlanak a problémára – mely az alvási apnoé esetében ún. légsínterápia. A CPAP eszköz a légutakat nagyobbra nyitja, akár egy lélegeztető készülék. Így a garatizom nem záródik el alvás közben.

Várjuk a SomnoCenter Alvászavar Központban!

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Mit mutat meg az AHI index?

Az alvásfüggő légzészavarok súlyossági fokának megítélésére szolgáló mérőszám, ami az alvás során megélt légzéskihagyások (apnoék) és légáramlás csökkenések (hypopnoék) óránkénti számát jelzi.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter