A horkolás nem egyenlő az alvási apnoé jelenlétével!

Árulkodó tünet lehet, de csak bizonyos formában

A horkolás kellemetlen tapasztalás – az alvónak és a mellette fekvőnek egyaránt. Kényelmetlen helyzet, amire igyekszünk valahogyan okot és megoldást keresni. Gyanakszunk rá, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, pár kattintás után pedig fel is bukkan az alvási apnoé fogalma. De vigyázat, ne vonjunk le elhamarkodott következtetéseket!

Az alvási apnoé az egyik leggyakoribb alvászavar Magyarországon. Ha úgy érezzük, eleget aludtunk az éjszaka, mégis állandó fáradtság uralkodik rajtunk, és jellemző ránk a horkolás is, gyanakodhatunk a jelenlétére. Az alvási apnoéval rendelkezőknél gyakori, hogy figyelemzavarral, memória- és koncentrációs zavarokkal küzdenek; jellegzetes tünet az éjszakai vizeletürítés is. A horkolás, a kompenzáló hörgő légzés szintén azon alvási apnoé tünetek közé tartozik, amiket a legkönnyebben észlelhetünk, vagy mások észlelik rajtunk.

Felmerülhet így bennünk a kérdés: ha horkolunk, akkor az egyből azt jelenti, hogy alvási apnoéval küzdünk?

„Természetesen nem igaz, hogy minden horkolás egyben alvási apnoé is” – mondja Dr. Tóth Eszter, a SomnoCenter Alvászavar Központ fül-orr-gégész szakorvosa. „Akkor kell alvási apnoé jelenlétére gyanakodnunk, ha a horkolási hang szabálytalanná válik, csúnya, durva hangú. Ami pedig ennél sokkal fontosabb tünet, hogy a beteg másnap fáradt, álmos, az alvás nem pihentető számára.”

„Az alvási apnoé eseteknek csak egy része ered fül-orr-gégészeti problémákból, elsősorban elzáródást okozó anatómiai elváltozásokból” – folytatja Dr. Tóth Eszter. „Ilyenek a megnagyobbodott torokmandulák, a nyelvgyöki mandula, a lelógó, megnagyobbodott nyelvcsap, a laza lágy szájpad, és ritkább esetekben egy erősebb orrsövényferdülés is hozzájárulhat a kialakulásához. Gyerekeknél például az esetek 90 százalékában az előbbi, a megnagyobbodott torokmandula áll az alvászavar hátterében, így ennek kezelése már megoldást jelenthet. Ha viszont kezeletlen marad, később az évek során erre halmozódnak az olyan problémák, amelyek az arc anatómiai változásaiból vagy az életmódból következnek – például a túlsúly – és az alvászavar súlyosbodását okozzák.”

A horkolás tehát nem feltétlenül jelenti azt, hogy alvási apnoéval küzd valaki. De ha a horkolás durva, hörgő, szabálytalan hangú, és mellé még más jellemző tünetek társulnak, elsősorban a napközbeni fáradtság, a folyamatos álmosság, akkor érdemes alaposabban utánajárni a gyanúnknak.

Arra a kérdésre, hogy alvási apnoé áll-e a problémák hátterében, pontos diagnózist csak műszeres vizsgálat adhat. Abban az esetben, ha alvászavar gyanúja merül fel, alvásszakértőhöz kell fordulni, aki előírja a megfelelő éjszakai műszeres vizsgálatot, ez alapján pedig a diagnózist, és esetlegesen a terápiás kezelést is.

 

JELENTKEZÉS ALVÁSVIZSGÁLATRA

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter