A leggyakoribb alvászavarokról

Noha az alvászavar mára Magyarországon is népbetegség, még mindig nem tudunk róla eleget. Pedig a leggyakoribb alvásfüggő légzészavar, az alvási apnoe szindróma súlyos esetben akár szívinfarktust és stoke-ot is okozhat. Dr. Terray-Horváth Attila neurológus szakorvossal, a SomnoCenter Alvászavar Központok alvásszakértőjével beszélgettünk.

Mit nevezünk alvászavarnak?

Az alvás folyamatának megváltozását, zavarát: ilyenkor az alvás időtartama lerövidül, a mélyalvás mennyisége csökken, az alvás szerkezete széttöredezik. Az alvászavarban szenvedő ember éjszaka gyakran felriad, vagy el sem tud aludni, reggel túl korán, fáradtan ébred, napközben álmos, levert, ingerlékeny, romlik a memóriája, figyelemzavarban szenved.

Melyek a leggyakoribb alvászavarok?

Első helyen az úgynevezett alvásfüggő légzészavarokat említeném, azok közül is a leggyakoribb alvási apnoe szindrómát, melyre jellemző, hogy alvás közben a légzőizmok ellazulása következtében, a felső légút ismétlődően beszűkül vagy összezáródik, és az alvó rövidebb, hosszabb ideig nem kap levegőt. A szervezet úgy védekezik az oxigénhiány ellen, hogy felébreszti az alvót. Ez akár több százszor is előfordulhat egy éjszaka során, megakadályozva a pihentető mélyalvást, aminek hiányában a beteg egyre több nappali tünettel szembesül.

A horkolás is ezért alakul ki?

A hangos horkolás akkor alakul ki, amikor az alvó egy légvételi szünet után ismét levegőhöz jut. Az egyenetlen, hangos horkolás egy nagyon súlyos betegség tünete. Ezért nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ha valaki erősen horkol, emellett napközben aluszékony, fáradt, ingerlékeny, haladéktalanul keressen fel egy alvásközpontot, hogy elkerülhesse az olyan súlyos szövődményeket, mint a szívinfarktus vagy a stroke.

horkolo_ferfi_mellette_a_parjaval

Melyek a leggyakoribb alvászavarok?

Az említett alvási apnoe szindróma mellett, a leggyakoribb alvászavar az inszomnia, azaz álmatlanság, mely a lakosság 20-30 százalékánál fordul elő. Majdnem ilyen gyakoriak az alvásfüggő mozgászavarok is, melyek közül az úgynevezett nyugtalan láb szindrómát emelném ki, amikor valaki azért nem tud elaludni, mert folyamatosan kellemetlen, bizsergő-zsibbadó érzés van a lábában.

Az is alvászavarral küzd, aki napközben hirtelen mély álomba zuhan?

Ez a ritka betegség a narkolepszia, ami szintén az alvászavarok egyik fajtája. A narkolepsziás beteg úgynevezett alvásrohamokkal, hirtelen elalvással járó alvászavarral küzd. A narkolepsziát nagyon nehéz diagnosztizálni, nem ritka, hogy 30 év is eltelik az első tünet és a diagnózis felállítása között. Ezért jó tudni, hogy ha egy fiatal gyerek állandóan elalszik az iskolában, és arra egyébként más indok nincsen, alvászavaros is lehet.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter